ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ: ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΓΑΠΗΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΛΗ

Πόσο συχνά το παιδί σας, σας ζητάει να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο; Αν δεν έχετε ακόμα αποκτήσει και πριν του απαντήσετε αρνητικά, μήπως να αναλογιστείτε τα οφέλη του κατοικίδιου στη ζωή του παιδιού σας;

Τα παιδιά ενθουσιάζονται βλέποντας ζώα και ακόμα περισσότερο στην ιδέα ενός σκύλου, μια γάτας ή ενός άλλου κατοικίδιου, με το οποίο θα μπορούν να αλληλεπιδρούν. Οι γονείς αντίθετα, προβληματίζονται σκεφτόμενοι την ευθύνη αλλά και τις πιθανές ανισορροπίες που θα φέρει το κατοικίδιο στην καθημερινότητα της οικογένειας. Ωστόσο, πολλές έρευνες έρχονται να λύσουν αυτόν τον προβληματισμό τονίζοντας τα οφέλη ενός κατοικίδιου στην υγεία, την ψυχολογία και τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών.

Ένα κατοικίδιο αρχικά θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, ειδικά κατά τη βρεφική ηλικία. Βρέφη που μεγάλωσαν με σκύλους ή γάτες, παρουσίασαν αυξημένο αριθμό αντισωμάτων και σε βάθος χρόνου αρρώσταιναν λιγότερο, έχοντας αναπτύξει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, παιδιά με κατοικίδια ζώα παρουσιάζουν σπανιότερα αλλεργίες ή αλλεργικές αντιδράσεις, κι αυτό γιατί τα βακτήρια του στόματος των ζώων, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα προστατεύοντάς τα από διάφορα αλλεργιογόνα.

Η ψυχική υγεία και η συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από την παρουσία ενός κατοικίδιου στο σπίτι. Σε στρεσογόνες ή δυσάρεστες καταστάσεις, η επαφή με το κατοικίδιο μπορεί να δράσει σαν αγχολυτικό, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και αυξάνοντας το αίσθημα ασφάλειας. Επίσης, παρατηρείται ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών, αλλά και ανάπτυξη υπευθυνότητας. Το παιδί φροντίζοντας ένα ζώο, μαθαίνει να σκέφτεται για κάποιον άλλο, σέβεται τις ανάγκες του, αναλαμβάνει ευθύνες, ενώ παράλληλα νιώθει χρήσιμο, αυτονομείται και πιστεύει στις δυνατότητές του. Συγχρόνως καλλιεργείται η ενσυναίσθηση  και η συμπόνια, ενώ το παιδί χαρίζει και λαμβάνει ελεύθερα αγάπη.

Οι κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού, μπορούν να βελτιωθούν με την απόκτηση ενός κατοικίδιου και ιδιαίτερα ενός σκύλου. Σύμφωνα με την έρευνα της Χέιλι Κρίστιαν του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, παιδιά που ζουν με σκύλο, έχουν 30% μικρότερη πιθανότητα αντικοινωνικής συμπεριφοράς και 40% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στις σχέσεις με συνομήλικους. Ένα κατοικίδιο μπορεί να γίνει η αφορμή ώστε ένα μοναχικό παιδί που δυσκολεύεται στην κοινωνικοποίηση, να έρθει σ’ επαφή με άλλα παιδιά, να μιλήσει και να εκφράσει τις σκέψεις του.

Η απόκτηση ενός κατοικίδιου ίσως είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά αν παρθεί συνειδητά, απ’ όλη την οικογένεια, μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει. Τα παιδιά θα αποκτήσουν έναν καλό φίλο, έναν πιστό σύντροφο, ένα νέο μέλος στην οικογένεια τους! Ένας τετράποδος φίλος, και όχι μόνο, θα προσφέρει χαρά, συντροφικότητα, συναισθηματική ισορροπία και υπευθυνότητα με μοναδικό αντάλλαγμα τη φροντίδα και την αγάπη!

Facebook
Twitter

Περισσότερα Γιγαντονέα