ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Η αξία του αθλητισμού εκτιμήθηκε  πολύ νωρίς απο κοινωνίες και πολιτισμούς καθώς συνδέεται με τον άνθρωπο και τη ζωή του.

Στην Αρχαία Ελλάδα το αθλητικό ιδεώδες έχει ξεχωριστή θέση και παραμένει ανεπανάληπτο κατόρθωμα. Ο αθλητής για τους  Αρχαίους Έλληνες σήμαινε: τέλειος άνθρωπος, ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ανιδιοτελής χαρακτήρας. Γι’αυτό η άσκηση του σώματος συμβάδιζε με την καλλιέργεια της ψυχής.

Οι άνθρωποι σήμερα , χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και των επιστημών, έχουν εξασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης . Δεν έχουν καταφέρει όμως να διώξουν το άγχος από την καθημερινή τους ζωή. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη παιδιά και ενήλικες να βάλουν την άσκηση, τον αθλητισμό στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Με την τακτική άσκηση και τις αθλητικές δραστηριότητες ενισχύουμε την υγεία μας. Ο αθλούμενος αποκτά καλύτερη φυσική κατάσταση,καλύτερο έλεγχο του μυαλού του και πιο αποτελεσματική αποβολή του στρες. Επιπλέον,απέχει από κακές συνήθειες, όπως το αλκοόλ ή το κάπνισμα,απολαμβάνοντας περισσότερο τις χαρές της ζωής. Η συμμετοχή σε ένα άθλημα  ενισχύει την ευστροφία, αυτενέργεια και αποφασιστικότητα του αθλητή για να φτάσει στη νίκη. Μ΄ αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται η κριτική και το πνεύμα του.Ακόμη,ο αθλητισμός καλλιεργεί την ψυχή του ατόμου,διαμορφώνει το χαρακτήρα του, αφού αποκτά υπομονή, επιμονή, τόλμη και πειθαρχία. Αυτές είναι οι αρετές είναι απαραίτητα στοιχεία στον ‘’μεγάλο αγώνα της ζωής’’.

Μέσα από αυτόν μαθαίνει να σέβεται και να εκτιμά τον αντίπαλο. Επιζητά ακόμα να νικάει έντιμα και όχι με αθέμιτο τρόπο.Επίσης καταφέρνει να χαλιναγωγεί τον εγωισμό του, αφού εργάζεται ομαδικά. Έτσι ,το άτομο εντάσσεται ομαλά στην κοινωνία και γίνεται ενεργό μέλος της. Πάνω απ’όλα όμως ο αθλητισμός ψυχαγωγεί και διασκεδάζει τον άνθρωπο, δίνοντάς του ηρεμία, ευεξία και χαρά.

Επομένως, ο αθλητισμός είναι μία ‘’όαση’’, στη δύσκολη ζωή του ανθρώπου των μεγαλουπόλεων.

Facebook
Twitter

Περισσότερα Γιγαντονέα